اولین کارخانه ی سوسیس و کالباس در ایران
فست فود 20 | بهترین فست فود در کرج | بهترین فست فود در تهران | فست فود در کرج | فست فود در تهران تهیه سوسیس و کالباس در ایران به صورت کارخانه‌ای درسال 1307 شروع شد. دراین تاریخ فردی روسی به نام «افونسا» دربندر انزلی برای تامین مایحتاج روزانه عده‌ای اتباع خارجی و عیسویان که درآن منطقه بودند با ماشین کوچکی دستی‌اش شروع به تولید این ماده غذایی کرد. درسال 1309 لیشینسکی نماینده بازرگانی روسیه برای تولید روزانه 40-50 کیلوگرم کالباس، کارخانه کوچکی از آلمان به بندرانزلی آورده بود. در تهران نیز آرزومان آودنیسیان ازاهالی سلماس که پس از انقلاب اکتبر 1917 روسیه به ایران بازگشته بود از سال 1303 به همراه همسر و دو فرزندش و چهار کارگر از ارامنه ایران به تهیه فرآورده‌های گوشتی سوسیس و کالباس اشتغال داشتند. لیشینسکی در 1312 کارخانه‌اش را به تهران منتقل کرد و ضمن به کار گیری یک متخصص کالباس سازآلمانی، از آودنیسیان نیز دعوت به کمک کرد. آرزومان آودنیسیان در کارخانه کالباس سازی درروسیه کار کرده بود و دراین زمینه دانش و اطلاعات و تخصص داشت.